Cara Tanam Bayam Brazil

Cara Tanam Bayam Brazil

Anda suka bayam brazil? Nak tahu cara tanam bayam brazil yang terbaik agar memperoleh hasil yang lebat dan segar? Boleh teruskan membaca artikel ini kerana kami akan kongsikan semuanya info dan tips untuk menanam bayam brazil ini sendiri di rumah. Jangan lupa untuk beli alatan berkebun pada harga promo di Shopee dengan menggunakan code promo percuma di hujung artikel ini.  

Bayam brazil adalah salah satu sayuran yang popular di Malaysia, ia berasal daripada negara brazil dan boleh dibuat ulam untuk dimakan bersama nasi. Daunnya yang rangup juga sangat bagus untuk dijadikan sebagai salad. Bayam brazil ini boleh tumbuh di iklim Malaysia, oleh itu tidak salah jika anda cuba menanamnya sendiri di rumah. 

Cara Tanam Bayam Brazil Mudah & Terbaik

Terdapat beberapa cara untuk menanam bayam brazil ini, secara asanya yang anda perlu tahu bayam brazil ini boleh tumbuh melalui keratan batang dan juga melalui biji benih. Untuk biji benih akan mengambil masa yang lebih lama untuk tumbuh berbanding keratan batang. 

Disini kami kongsikan cara tanam bayam brazil melalui kerana batang yang dikongsikan oleh saudari Pn Zainol Yunus di laman facebook yang telah mendapat ratusan share dan tanda suka oleh warganet.

Kelebihan teknik tanaman dalam bekas ini adalah ia lebih jimat ruang, mudah, dan boleh menghasilkan bayam brazil yang lebat untuk keperluan dapur anda. Alatan yang anda perlukan pula hanyalah bekas botol minuman yang besar dan bayam brazil segar serta batangnya. Nak tahu lebih lanjut rujuk gambar di bawah.

Cara Tanam Bayam Brazil

Bekas air ditebuk pada bahagian sekeliling termasuk bahagian bawah

Cara Tanam Bayam Brazil

Isikan bekas air tadi dengan media tanah

Cara Tanam Bayam Brazil

Dapatkan pucuk beserta batang untuk dijadikan pokok bayam baru. Siram dahulu media tanah tadi untuk memudahkan proses cucuk keratan batang bayam.

Batang bayam yang telah siap dicucuk. siram setiap hari ya

Cara Tanam Bayam Brazil

Keadaan bayam yang telah tumbuh dan lebat

**Tekan gambar voucher dibawah untuk lebih banyak koleksi Voucher Percuma di Shopee

Senarai barang berkebun & link Promo murah di Shopee.
Tekan link untuk semak harga. T&C

Biji Benih Sayur Sayuran : https://shp.ee/uibzpe9

Baja Organik : https://shp.ee/tyqw3y9

Baja AB : https://shp.ee/rcxcr69

Seeding Tray : https://shp.ee/2xuj2yr

Polybag : https://shp.ee/bnu94fr

Akhir Kata

Selain lazat dimakan, bayam brazil ini juga mempunyai khasiat yang bagus untuk kesihatan tubuh badan manusia. Dengan menanam sendiri bayam brazil ini pastinya menjimatkan kewangan bulanan anda selain memperoleh stok bayam yang berterusan sepanjang tahun. Melalui kaedah ini anda hanya perlu memetik pucuk yang telah matang dan ia akan tumbuh semula dikemudian hari. Anda mahukan stok halia percuma sepanjang tahun? Boleh terus ke slot cara tanam halia mudah dan simple. Semoga bermanfaat! 

Scroll to Top
Scroll to Top